Azoren 2018

Naar het mekka van zeezoogdieren met NP Westkust ?

 

 

De Azoren: een eilandengroep middenin de Atlantische oceaan, bestaande uit negen bewoonde en acht onbewoonde eilandjes. De eilanden kennen een vulkanische oorsprong en daar kan je landschappelijk niet naast kijken – de slapende vulkaan op het eiland Pico is 2350m hoog.  De top beklimmen neemt een paar uur in beslag, maar levert een fenomenaal zicht op. Zelfs met regenweer … want de top zit meestal boven de wolken.

De flora en fauna van de Azoren is behoorlijk uniek en bestaat uit heel wat endemen (ongeveer 400 van de 6000 gekende soorten), hoewel dat vooral ongewervelden zijn. Door menselijke invloeden in de voorbije honderden jaren, zijn vermoedelijk al de helft van de endemen uitgestorven.

De unieke ligging – meer dan 1300 km van het Europese vasteland – zorgt dat er relatief weinig soorten broedvogels dit eiland hebben bereikt, maar de even unieke ligging – op amper 2300km van het Amerikaanse vasteland – zorgt ervoor dat hier met een verhoogde kans vogelsoorten van het Amerikaanse continent aangetroffen kunnen worden. Vele WP-twitchers (mensen die zoveel mogelijk soorten willen zijn in de west-palearctische regio) kennen deze eilandengroep dan ook zeer goed.

Voor wie van zeezoogdieren (walvissen en dolfijnen) houdt, is dit het mekka: sinds 1989 zijn hier 28 soorten gezien ! Een deel van de toeristische sector is dan ook afgestemd op walvistoerisme: vanop heel wat plaatsen worden excursies met zodiacs aangeboden, om deze zeezoogdieren van dichterbij te bekijken. Sommige soorten zijn resident – en krijg je dus gegarandeerd te zien – andere passeren hier enkele tijdens hun jaarlijkse migratie. Sinds ik een lichte verslaving aan zeezoogdieren heb opgelopen in de golf van Biskaje in 2002 – en deze verslaving me al naar Noord- en Zuidpool bracht, moest ik ook ooit daarheen.

In juli 2014 trok ik voor het eerst keer naar deze eilandengroep. Met een bedrijfje dat eco hoog in het vaandel draagt, deed ik 5 excursies op zee. Laat ik er geen doekjes om winden: dit was een onvoorstelbare belevenis. De walvissen krijg je niet te zien op 10km, nee, die worden voorzichtig tot max. 100m benaderd … en dolfijnen zwemmen doorgaans naast of onder de zodiac. De kwaliteit van deze waarnemingen is op en top. Natuurlijk moet het weer en de wind (golven) wat meezitten … maar het is in elk geval puur genieten. Walvissen en dolfijnen zien … het doet iets met je, iedere keer opnieuw. Woorden schieten te kort om dit te beschrijven. Het is gewoon magisch.

Zo kreeg ik in 2014 maar liefst 10 soorten zeezoogdieren te zien (potvis, gewone vinvis, Bryde’s vinvis, zwarte zwaardwalvis, gewone dolfijn, gestreepte dolfijn, gevlekte dolfijn, griend, tuimelaar, grijze dolfijn)…  en dat is behoorlijk veel voor op een enkele plaats. Het Portugese oorlogsschip (een beruchte ‘kwal’), onechte karetschildpad, vliegende vissen vulden de lijst wat verder aan. Kuhl’s pijlstormvogels zijn alomtegenwoordig, en ’s nachts zorgen ze voor heerlijke achtergrond’muziek’.

Ik wist dat ik naar die plek terug zou gaan, en dit jaar was het weer zover. Ter plaatse kon ik een groep kon vergezellen die een zodiac voor 5 excursies had gecharterd. Doel: walvissen en zeezoogdieren spotten en fotograferen. Mijn persoonlijk doel: Sowerby’s beaked whale (gewone spitssnuitdolfijn). Ik kan er geen doekjes om winden: de trip was ronduit fantastisch – ook al was het weer wat minder. Niet minder dan 9 soorten werden gezien (gewone vinvis, Noordse vinvis, potvis, gewone dolfijn, gestreepte dolfijn, grijze dolfijn, gevlekte dolfijn, gewone spitssnuitdolfijn en tuimelaar). Daarnaast ook stevig wat Bulwers’ stormvogels, Kuhls pijlstormvogels, Dougalls sternen en zelfs een Wilson’s stormvogeltje. Met een auto ter beschikking werd het eiland verder wat verkend, wat het endemische geel lantaarntje, de azorenheidevlinder en een aantal endemische planten opleverde.

En toen ontstond het idee: waarom niet eens met een kleine groep leden van NP-Westkust naar de Azoren op reis trekken, om zo te genieten van het zeezoogdierenparadijs – en al het andere moois op het eiland ? Een groepsuitstap naar de Azoren is enkel haalbaar als er minimum 8 en maximum 12 deelnemers zijn (dat is het aantal beschikbare plaatsen op de zodiac). Voor velen zal een niet onbelangrijke vraag, de vraag naar het prijskaartje zijn. Het is onmogelijk om deze nu exact te bepalen, maar €1600* zou toch een richtprijs zijn voor een reis van 1 week. In deze prijs zit de vlucht (€600-700), auto (€200), hotel (€300 pp gerekend voor 2persoonskamer), 5 boottrips (€300), en nog wat extra’s gerekend (verzekeringen, vervoer luchthaven naar hotel, etc…). Vermoedelijk zal de prijs eerder omlaag dan omhoog gaan, zeker als vliegtuigtickets vroeg genoeg geboekt kunnen worden. Maar als de groep graag nog een aantal andere eilanden zou willen bezoeken moet een extra binnenlandse vlucht worden genomen/geboekt.

Het grote voordeel van een reis in “groep”, is dat een volledige zodiac gecharterd kan worden. Dit betekent dat we zelf kunnen bepalen waarheen de bestuurder wel of niet dient te varen (zodat je niet elke excursie 45 minuten naast een potvis blijft liggen, maar andere zaken kan opzoeken). Ook de prijs van het transport (kan worden gedrukt).

Voorstel: zaterdag 30 juni  tot zaterdag 7 juli 2018. Wie interesse heeft, laat zeker iets weten (0497 24 91 19 of diederik_dhert@hotmail.com)! Meer inlichtingen kunnen dan worden bekomen en/of afspraken gemaakt.

 

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com